Οι ελληνικοί αμπελώνες έχουν γίνει γνωστοί σε όλο τον κόσμο χάρη στους εκπληκτικούς καρπούς και κατά συνέπεια στις ιδιαίτερες γεύσεις κρασιού που προσφέρουν. Το κόκκινο αγιωργίτικο κρασί της Νεμέας, το λευκό από της Σάμο και τη Μακεδονία, το ροζέ της Πελοποννήσου έχουν πιστούς φίλους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι παραγωγοί καλλιεργούν τα αμπέλια τους με μόχθο, μεράκι και τέχνη. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι πολύ σημαντικά αλλά από μόνα τους δεν αρκούν για να γίνει το ελληνικό κρασί ισχυρό brand name στις διεθνείς αγορές. Για το λόγο αυτό τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί μεγάλο βάρος σε νέα μηχανήματα συσκευασίας που εγγυώνται ποιοτικότερη εμφιάλωση του κρασιού, την καλύτερη απόδοση της γεύσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας.
Η σταθεροποίηση και το φιλτράρισμα του κρασιού
Η τρυγική σταθεροποίηση καθώς και ο έλεγχός της είναι από τις πιο σημαντικές προπαρασκευαστικές ενέργειες πριν την εμφιάλωση. Ουσιαστικά αποτελεί την απομάκρυνση των κρυστάλλων του τρυγικού οξέως. Κρασιά με μεγάλη περιεκτικότητα τρυγικού οξέως συνήθως εμφανίζουν κρυστάλλους, συμπαγή κομμάτια που είναι αντιαισθητικοί, αν και αβλαβείς. Η ψύξη του κρασιού στις δεξαμενές που »ξεκουράζονται» ουσιαστικά βοηθά στην ανάπτυξη των κρυστάλλων νωρίτερα κι όχι στην φιάλη που καταλήγει στον καταναλωτή. Με τη μέθοδο της σταθεροποίησης απομακρύνονται οι κρύσταλλοι από τη δεξαμενή και δεν επανεμφανίζονται στο κρασί.
Το φιλτράρισμα είναι μια διαδικασία κατά την οποία μέσω ειδικών φίλτρων απομακρύνονται βακτήρια και ζυμομύκητες από το κρασί που πρόκειται να εμφιαλωθεί, κάνοντας το ταυτόχρονα πιο διαυγές. Η διαδικασία του φιλτραρίσματος δεν ακολουθείται πάντα και από όλες τις οινοποιητικές μονάδες για τον λόγο ότι εξασθενεί την γεύση του κρασιού.
Η εμφιάλωση του κρασιού
Οι μεγαλύτερες οινοποιητικές μονάδες της χώρας χρησιμοποιούν εξελιγμένα μηχανήματα συσκευασίας για την εμφιάλωση των κρασιών που προσφέρουν. Τα εν λόγω μηχανήματα σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ένα αδιάσπαστο σύνολο, μια κανονική γραμμή εμφιάλωσης, συσκευασίας και παλετοποίησης. Η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη βελτιώνοντας τους χρόνους που χρειάζονται ανά στάδιο εμφιάλωσης, περιορίζοντας τα λάθη και τηρώντας τους κανόνες υγιεινής.
Στα μηχανήματα συσκευασίας μιας μονάδας εμφιάλωσης κρασιού εντάσσονται τα γεμιστικά, τα ταπωτικά φελλών και εν γένει τα πωματιστικά καθώς και η ετικετέζες, τα συρρικνωτικά και τα αυτόματα συστήματα εγκιβωτισμού και παλετοποίησης.
Η πρώτη διαδικασία που ακολουθείτε στα περισσότερα εργοστάσια είναι η τοποθέτηση των κενών φιαλών σε πλυντήρια και το προσεκτικό πλύσιμο τους. Η διαδικασία του πλυσίματος είναι πολύ σημαντική για το προϊόν που θα φιλοξενηθεί στις φιάλες για μήνες ή και χρόνια.
Το γέμισμα των κενών φιαλών γίνεται με τα γεμιστικά μηχανήματα που μπορούν να είναι απλά ή όταν μιλάμε για μεγάλη παραγωγή, πλήρως αυτόματα. Εφοδιάζουν την φιάλη με τα προκαθορισμένα ml και συνεχίζουν με την επόμενη.
Στη συνέχεια αναλαμβάνουν δράση τα πωματιστικά μηχανήματα συσκευασίας που ουσιαστικά κλείνουν το μπουκάλι με τον φελλό που το προστατεύει από τον ατμοσφαιρικό αέρα και τις αλλοιώσεις που προκαλεί.
Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει την επικόλληση της ετικέτας με όλα τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας, τους αλκοολικούς βαθμούς και φυσικά το brand name του παραγωγού που συνοδεύεται συνήθως με πληροφορίες για την ποικιλία και την χαρακτηριστική γεύση του κρασιού.
Οι μεγάλες μονάδες διαθέτουν αυτόματα συστήματα εγκιβωτισμού και παλετοποίησης των κιβωτίων. Μετά από το τελικό στάδιο του εγκιβωτισμού, το ελληνικό κρασί είναι έτοιμο να ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του κόσμου και να μαγέψει τους απανταχού οινόφιλους με τις μοναδικές γεύσεις του.