Η συσκευασία και η τυποποίηση των προϊόντων, η οποία, ειδικά για τα τρόφιμα και τα ποτά, επιτρέπει την εύκολη μεταφορά τους αλλά επιτελεί και εγγυητική λειτουργία, αφού τα προστατεύει από τις εξωτερικές συνθήκες και τις αλλοιώσεις των συστατικών τους, δεν υπάρχει χωρίς την ετικέτα. Όλα τα αυτόματα ή ημιαυτόματα μηχανήματα συσκευασίας, οι ετικετέζες όπως ονομάζονται, επικολλούν πάνω σε εμφανές μέρος της συσκευασίας την ετικέτα, στην οποία αναγράφονται συγκεκριμένα στοιχεία σύμφωνα με το νόμο. Τα στοιχεία αυτά τυπώνονται επίσης αυτόματα πριν τα μηχανήματα συσκευασίας επικολλήσουν την ετικέτα στο μπουκάλι ή το κουτί του προϊόντος. Η επίθεση της ετικέτας αποτελεί τόσο βασικό στάδιο στη διαδικασία της τυποποίησης, όπου μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τη μετέπειτα πορεία του προϊόντος στο εξωτερικό, όπως συμβαίνει με τη συσκευασία ελαιόλαδου, η οποία βασίζεται σε πλήρως ποιοτικά κριτήρια και έχει καταφέρει να στείλει το εθνικό μας προϊόν με υψηλές αξιώσεις στις απαιτητικότερες αγορές τους εξωτερικού.
Τι είναι αυτό που κάνει όμως την ετικέτα τόσο σημαντική; Θα μπορούσε κανείς να πει ότι μέσω της ετικέτας λαμβάνει χώρα η τρίτη λειτουργία της συσκευασίας, δηλαδή η διακριτική και διαφημιστική λειτουργία καθώς και η προώθηση του προϊόντος στην εσωτερική και εξωτερική αγορά σε συνδυασμό με τη δυνατότητα μεταφοράς του και την προφύλαξή του από τις φθορές. Παράλληλα, η ετικέτα επιτελεί σε μεγάλο βαθμό και ενημερωτικό ρόλο, καθώς γνωστοποιεί στον καταναλωτή τα βασικά χαρακτηριστικά τόσο του προϊόντος όσο και του παραγωγού.
Η νομοθεσία καθορίζει για ορισμένα ευπαθή προϊόντα που απευθύνονται σε τεράστιο κοινό καταναλωτών, όπως τα τρόφιμα, τα στοιχεία που πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στην ετικέτα. Αυτά είναι η ονομασία πώλησης του προϊόντος και το εμπορικό του σήμα, ο κατάλογος όλων των συστατικών και των πρόσθετων, η καθαρή ποσότητα του αγαθού, οδηγίες για τη διατήρηση και την κατανάλωση του τροφίμου, τα πλήρη στοιχεία του κατασκευαστή του προϊόντος, ο τόπος παραγωγής ή προέλευσης του προϊόντος, η χρονολογία ελάχιστης διατήρησης, τα στοιχεία αναγνώρισης της παρτίδας του προϊόντος, η τιμή, εικονογραφημένες πληροφορίες, προτάσεις συνταγής, το σήμα του κατασκευαστή της συσκευασίας, το οικολογικό σήμα και ο γραμμωτός κώδικας.
Έτσι, ο καταναλωτής μπορεί να ενημερώνεται πλήρως για τα απαραίτητα στοιχεία του τροφίμου και μπορεί να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει. Η ετικέτα, όμως, έχει και διαφημιστικό χαρακτήρα και γι’ αυτό το λόγο οι εταιρείες επενδύουν μεγάλα κεφάλαια στην ανάπτυξη της βιομηχανική συσκευασίας, των σχεδίων και των υποδειγμάτων που θα επικολληθούν από τα μηχανήματα συσκευασίας πάνω στα προϊόντα τους. Το βασικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν τα στοιχεία της βιομηχανικής συσκευασίας είναι να επιτελούν διακριτική λειτουργία, δηλαδή να διακρίνουν το προϊόν σε σχέση με κάποιο άλλο και να το συνδέουν με συγκεκριμένη επιχείρηση.
Με τη διακριτική λειτουργία της συσκευασίας και την προστασία της φήμης άλλων επιχειρήσεων έναντι της αντιγραφής ή της απομίμησης του σήματός τους ασχολείται ο κλάδος της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, ο οποίος αυτό ακριβώς αναγνωρίζει, το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η ετικέτα στη διάδοση και τη διαφήμιση του κάθε προϊόντος. Γι’ αυτό το λόγο, έχουν θεσπιστεί ποικίλα μέτρα, για να προστατεύσουν την ιδέα που κρύβεται πίσω από το σχεδιασμό της ετικέτας.